nedelja, 15. marec 2009

Turna smuka II

V petek me je kolega Boštjan poklical in me vprašal če sem za turo naslednji dan. Rekel sem mu da, samo če ne boma rinla nekam kjer je lahko nevarno in če bo hodil počasneje kot hodi sam. Zmenla sva se da grema. Zjutraj, ko sem se pripravljal za turo, se je zainteresiral še ata.

Z avtom smo se pripeljali do Planice, najvišje ležeče kmetije v smeri Podvolovljek - Podvežak. Od tam smo morali pot nadaljevati peš s turnimi smučmi in sicer v smeri Vodola.

Vodol in pogled na "Desko" naravnost

Pot smo nadaljevali mimo Ločine v smeri Moličke peči. Pred Pragom sva se z Boštjanom odcepila levo za smer Korošica in se nato začela vzpenjati v smeri Male Ojstrice. Nato sva držala smer proti zahodu, prečila in se istočasno vzpenjala proti Ojstrici. Snežne razmere so bile ok, vendar se je zaradi sončne lege pobočja sneg vse bolj mehčal.

Počitek pred nekoliko zahtevnejšim delom, desno Boštjan

Od tam sva lahko spremljala plezalce, ki so se podali na Ojstrico (2350m)

Po krajšem počitku je Boštjan skrenil naprej (imel je načrt priti na vrh), jaz sem pa v svojem tempu nadaljeval do pobočja, kjer se začnejo zahtevnejši tereni (skalovje). Boštjan si je nadel dereze in prijel cepina in se podal proti cilju, vendar je zaradi nekoliko nepredvidljivih razmer opustil naskok na vrh. Sneg je bil toliko zmehčan, da bi se ob obremenitvi že lahko usipal sneg.
Odločila sva se, da izvede skok, jaz pa pridem do skal in ga pofotkam. In nastalo je tole:

Skok I.

Naklon pobočja je bil okoli 50 stopinj ali več. Stal se pod skalo, da se zaščitim pred morebitnim manjšim plazom.
Boštjan pa itak ne more brez adrenalina! :) Ko sem mu omenil, da me je skoraj malo strah tule stat, se je samo nasmehnil.Ko se je Boštjan spustil čez skale in izvedel skok, sem še jaz pospravil svoj fotoaparat na varno in odsmučala sva v isti smeri nazaj in nato proti Korošici.

Snega na Korošici je res ogromno

Kocbekov dom na Korošici

Pred kočo smo pomalicali in se odpravili naprej proti Vodotočniku.

Pogled na Ojstrico in Kocbekov dom.

Tam kjer je črna pika (na sliki zgoraj, pod vrhom Ojstrice) je Boštjan izvedel skok, jaz pa "fotošuting".
Kot sem omenil smo pot nadaljevali proti Vodotočniku in nato kratek vzpon na "Desko". Tudi tukaj mu adrenalin ni dal miru in izvedel je še en skok v globino.

Skok II.

Iz "Deske" smo nato smučali nazaj na Vodol in proti Planici, kjer smo imeli avto. Na turo smo štartali zjutraj okoli 8:00 in jo zaključili ob 15:30.

Še ena skupinska na Deski (samosprožilec me je prehitel) :)

Če povzamem...bil je zares krasen dan. Vreme idealno, tudi veter je pihal zelo zmerno za gorski svet. Prehodili smo lepo turo, bilo je malo adrenalina (ane Boštjan), par skokov,...v glavnem treba bo ponovit!!

2 komentarja:

  1. Jaja treba ponovit pa še kakšen atraktiven skok naredit(idej in terena ne manjka:))

    OdgovoriIzbriši
  2. uauuuuuuuuuu..full je lepo!!!js bi šla,sam ne vem kak daleč bi pršla :)))..bšte, teb pa svaka čast..ti si pa upaš!!!!Miha, full lepe slikce..***

    OdgovoriIzbriši