sreda, 06. maj 2009

Prvomajski prazniki I.

Za provmajske praznike sva z Neli vedno imela obveznosti. Ali pa vsaj eden od naju. Ponavadi so bile to priprave, tekme,... Letos pa sva bila prvič fraj. Zato sva se odločila, da jih bova polno izkoristla.

V soboto sva se zapeljala v Avstrijo v Klagenfurt, kjer sva si ogledala "Svet v malem" (Minimundus). Res je zanimivo videti, koliko lepih in zanimivih stavb je na svetu. Tu so razstavljene le tiste najlepše in najbolj zanimive zgradbe. Od kipa svobode, Eifflovega stolpa, veliko cerkva, gradov, ladij, vlakov,... od slovenskih stavb imajo razstavljen NUK in v izgradnji je tudi Blejski grad. V te modele je vloženo ogromno energije in truda zaposlenih. Izdelani so popolnoma v detajle.Še HDR obdelava I.

HDR II.

Po končanem ogledu v Minimundusu sva se odpeljala v Villach, kjer sva si ogledala opice na t.i. opičjem hribu (Affenberg). Opice so ograjene v ogromni površini gozda. Celo leto živijo zunaj, saj prenesejo mraz do -20 stopinj °C. Kljub temu, da imajo pozimi možnost bivati v notranjem prostoru so raje zunaj. V tem ograjenem delu gozda živi 14 opičjih družin. Zanimivo je bilo, da je po približno petih minutah ogleda opica ukradla jakno iz otroškega vozička. Kasneje pa še sončna očala eni gospe, ki jih je držala v roki. Vodič je nato s trudom in prepričevanjem s hrano le dobil nazaj, vendar si mogel biti previden s takimi stvarmi. Ogled traja eno uro, med sprehajanjem med njimi pa je bolje ostati s skupino.

Vodič hrani opice
V bližini opičjega hriba (5 min hoje) sva si ogledala še grad Landskron.


Po ogledu sva krenila nazaj proti Sloveniji, kar po isti poti mimo Klagenfurta do kraja Griffen, kjer sva si ogledala še grad, ki leži na pečinah 130m nad samim krajem. Do vrha vodi več poti. Izbrala sva tisto, ki vodi iz središča mesta, vasi. Prehoditi je treba nekaj čez 180 stopnic in nato še ene pet minut vzpenjanja po strmi poti do vrha.

HDR III.
Cerkev, ki leži ob vznožju poti, ki vodi na grad Griffen. Levo od cerkve so že stopnice.

Še pogled na grad...

Domov sva prišla prijetno utrujena, polna lepih zanimivih spominov. Naslednji dan pa naju je čakal še en izlet...tokrat po Sloveniji!

1 komentar:

  1. iii :)..full je blo fajn..upamd a čimprej ponovima :)))..lt*

    OdgovoriIzbriši