torek, 24. februar 2009

Kronplatz

Jiiihaa!! Končno prvo smučanje v tujini! Od 14. do 21. smo bili na smučanju na Kronplatzu. Pridružili smo se trem familijam, Stoglejevim, Brinečevim in Moličnikovim.

Pogled na Kronplatz (2275 m) iz proge Pre da Peres

V soboto, 14.2. so me naši pobrali kar v Kranjski Gori, kjer sem bil še na zadnjem taboru faksa. Počakal sem še na rezultate izpita in gasa proti Avstriji. Iz Kranjske smo imeli še okoli tri ure vožnje do mesta Olang pod smučiščem Kronplatz (Plan de Corones), od tam pa še par kilometrov do apartmaja.

Hiša v kateri so štirje zelo lepo opremljeni apartmaji

Ko smo prispeli smo se malo razgledali, nato razpakirali prtljago, šli po smučarske karte in nekaj pojedli. Po večerji smo še kakšno rekli, spili pivo al pa dve in šli spat. Naslednji dan smo bili že prvi na smučišču pod štirisedežnico Marchner. Prve vožnje so bile res pravljica. Proge so gladke, smučarjev je zelo malo in res lahko samo uživaš v smučanju. Prvi dan smo smučali na Kronplatzu in raziskovali proge.

Na vrhu Kronplatza

Drugi dan smo se zapeljali do Corvare (45 min od Olanga) v osrčje dolomitov. Od tam smo smučali v smeri Corvara - Passo Compolongo - Arabba - Passo Padon - Malga Ciapela. Vreme je bilo super, sneg tudi, mrzlo ravno prav okoli -10...res užitek. Iz Malge Ciapele smo se z gondolo odpeljali na Marmolado. Vstop na gondolo je na n.v. 1450 m, nato je potrebno še 2× prestopit (na 2350 in 2950 m n.v.). Pripeljala nas je na 3265 m n.v. odkoder smo smučali nazaj v dolino. Tam smo nekaj pojedli, malo počili, nato pa se odpravili nazaj proti Corvari. Enih par se nas je odločilo, da bi se zapeljali še po terenu, kjer vozijo moški veleslalom za svetovni pokal. Časa je bilo še dovolj in odpravili smo se proti progi Gran Rise. Enkrat smo sicer zašli, vendar je bilo časa še vedno dovolj. Proga je precej strma in zelo razgibana. Kar predstavljam si, kako jih pečejo noge proti koncu proge:) Zatem smo se odpravili proti Corvari in proti avtu in tako končali drugi smučarski dan.

Tretji dan smo imeli slabše vreme. Smučali smo iz Kronplatza proti Brunecku, Olangu, St. Vigilu vse do Piculina. Četrti dan je bilo vreme spet čudovito, brez oblačka na nebu. Smučali smo spet po zelo dobrih, širokih smučiščih Kronplatza. Ta dan sem vzel fotoaparat s sabo in naredil par posnetkov.

Brat Blaž v akciji I.

Blaž v akciji II.

Gašper v akciji

Blaž in Gašper na vrhu Kronplatza

Peti dan smo se zopet z avtom odpravili do Corvare in se podali po oranžni Sella Rondi. Smuka je bila super, prav tako pa tudi razgled. Tudi peti dan smo smučali po terenu, kjer vozijo moški smučarji svetovni pokal. To je proga Saslong v Val Gardeni, na kateri se merijo v smuku in superveleslalomu. Šesti dan smo smučali spet na smučiščih Kronplatza.

Pogled na Piz de Peres 2507 m

Panorama iz vrha Kronplatza, pogled na mesto Bruneck

Torej, bil je super teden! Krasna družba, šest dni smučanja po lepo urejenih, širokih in dolgih smučarskih progah, lepo vreme z izjemo dveh dni, vendar smo tudi takrat smučali. Nasmučali smo nekaj manj kot 300 km, nekateri malo več, nekateri manj, naredili okoli 60.000 m višinske razlike, skratka uživali 100 na uro. Z izjemo poškodbe Gašperja, je bil ta teden idealen. Ampak smučanje je tudi nevaren šport in kaj hitro se lahko pripeti kakšna nezgoda.

Skupinska - brez Stoglejevih in Gašperja :(

1 komentar: